| 61. |
From the following electronic configurations, in which configuration will the atom have the highest oxidation state ?
|
||||||||
|
Answer:
Option (a) |
| 62. |
Which of the following elements has 11 electrons in its M shell ?
|
||||||||
|
Answer:
Option (c) |
| 63. |
Copper gives stable compounds in +2 oxidation state only because _____ .
|
||||||||
|
Answer:
Option (b) |
| 64. |
Select the one which has oxidation state +6.
|
||||||||
|
Answer:
Option (d) |
| 65. |
Select the correct order of stability for +2 oxidation state in Cr (Z = 24), Mn (Z = 25), Fe (Z = 26) and Co (Z = 27).
|
||||||||
|
Answer:
Option (a) |
| 66. |
Which of the following arrangements does not represent the correct order of the property stated against it ?
|
||||||||
|
Answer:
Option (a) |
| 67. |
Which of the following alloys does not contain zinc ?
|
||||||||
|
Answer:
Option (c) |
| 68. |
Which element from the following is a transition element according to its electronic configuration of ground state ?
|
||||||||
|
Answer:
Option (a) |
| 69. |
Which of the following possesses the highest second ionization enthalpy ?
|
||||||||
|
Answer:
Option (b) |
| 70. |
Which of the following atoms has the highest first ionization energy ?
|
||||||||
|
Answer:
Option (c) |