| 1. |
Elements of which groups are called d-block elements?
|
||||||||
|
Answer:
Option (b) |
| 2. |
Which of the following elements is of d-block even then it is not transition element?
|
||||||||
|
Answer:
Option (d) |
| 3. |
The aqueous solution of which of the following ions is green coloured?
|
||||||||
|
Answer:
Option (c) |
| 4. |
What will be the order of energy of d- orbitals during their division in tetrahedral complex compound?
|
||||||||
|
Answer:
Option (b) |
| 5. |
Which of the following ions in its aqueous solution possesses the value of magnetic moment as 3.87?
|
||||||||
|
Answer:
Option (b) |
| 6. |
Select the most stable oxidation state of Fe.
|
||||||||
|
Answer:
Option (b) |
| 7. |
Which of the following compounds of transition elements is used in dry cell ?
|
||||||||
|
Answer:
Option (d) |
| 8. |
Which of the following elements is radioactive ?
|
||||||||
|
Answer:
Option (b) |
| 9. |
What is the general electronic configuration of actinide series ?
|
||||||||
|
Answer:
Option (d) |
| 10. |
Select the vanadate compound from the following.
|
||||||||
|
Answer:
Option (b) |