| 11. |
State the number of groups in d-block.
|
||||||||
|
Answer:
Option (b) |
| 12. |
Which block elements are called innertransition elements ?
|
||||||||
|
Answer:
Option (d) |
| 13. |
What is main quantum number of extreme outermost orbit of first transition elements ?
|
||||||||
|
Answer:
Option (b) |
| 14. |
What is the change in ionic radii while going from Sc to Cu in m+2 ions ?
|
||||||||
|
Answer:
Option (a) |
| 15. |
Which block of transition series contain maximum oxidation state ?
|
||||||||
|
Answer:
Option (b) |
| 16. |
State stable oxidation state of Fe.
|
||||||||
|
Answer:
Option (b) |
| 17. |
In which formation rules of Hume and Rothery are connected ?
|
||||||||
|
Answer:
Option (a) |
| 18. |
What is the oxidation state of Sc ?
|
||||||||
|
Answer:
Option (c) |
| 19. |
State percentage of carbon in soft iron.
|
||||||||
|
Answer:
Option (c) |
| 20. |
What is the % of Cr in stain less steel ?
|
||||||||
|
Answer:
Option (c) |