| 1. |
Astronomers have found that the electromagnetic waves of wavelength 21 cm are continuously reaching the Earth's surface. The frequency of this radiation is _____ . (c = 3 × 108 ms-1 )
|
||||||||
|
Answer:
Option (a) |
| 2. |
In Hertz's experiment the _____ of the electromagnetic waves is equal to the kinetic energy of the charges oscillating between the two spheres.
|
||||||||
|
Answer:
Option (b) |
| 3. |
The electromagnetic waves in the range of wavelengths from 3 mm to 100 cm are used for the purpose of satellite communication. The range of frequencies corresponding to this range of wavelengths is _____ .(c = 3 × 108 ms-1 )
|
||||||||
|
Answer:
Option (b) |
| 4. |
If vg, vx and vm are the velocities of the γ-rays, X- rays and microwaves respectively in space, then
|
||||||||
|
Answer:
Option (d) |
| 5. |
If be relative permeability and K be dielectric constant of a given medium, then the refractive index of the medium is n = _____ .
|
||||||||
|
Answer:
Option (a) |
| 6. |
|
||||||||
|
Answer:
Option (b) |
| 7. |
|
||||||||
|
Answer:
Option (c) |
| 8. |
|
||||||||
|
Answer:
Option (a) |
| 9. |
Two opposite charged particles oscillate about their mean equilibrium position in free space, with a frequency of 109 Hz. The wavelength of the corresponding electromagnetic wave produced is _____ .
|
||||||||
|
Answer:
Option (a) |
| 10. |
The wavelengths 5890 Å and 5896 Å of sodium doublet correspond to ________ region the electromagnetic spectrum.
|
||||||||
|
Answer:
Option (b) |