| 41. |
A defect of vision in which lines in in one plane of an object appear in focus while those in another plane are out of focus is called _____ .
|
||||||||
|
Answer:
Option (b) |
| 42. |
Antistokes lines is Raman, scattering are the lines of _____ frequency and _____ wavelength.
|
||||||||
|
Answer:
Option (d) |
| 43. |
The time taken by the sunlight to reach the bottom of a tank of depth 4.5 m filled completely with water is _____ ns. The refractive index of water is .
|
||||||||
|
Answer:
Option (c) |
| 44. |
A ray of light passes from a medium A having refractive index 1.6 to the medium B having refractive index 1.5. The value of critical angle of medium A is _____ .
|
||||||||
|
Answer:
Option (d) |
| 45. |
The power of plane mirror is _____ .
|
||||||||
|
Answer:
Option (c) |
| 46. |
Light waves travel from optically rarer medium to optically denser medium. Its velocity decreases because of change in _____ .
|
||||||||
|
Answer:
Option (c) |
| 47. |
If the wavelength of light is 4000 , then the number of waves in 1 mm length will be _____ .
|
||||||||
|
Answer:
Option (c) |
| 48. |
According to the modern theory of physics, the light has _____ .
|
||||||||
|
Answer:
Option (c) |
| 49. |
The velocity of light is maximum in _____ .
|
||||||||
|
Answer:
Option (a) |
| 50. |
Ray optics is valid, when size of object is _____ .
|
||||||||
|
Answer:
Option (c) |