| 61. |
What is the relation between boiling point elevation (ΔT) for the equimolar solution of Zn(NO3)2 (T1) and Al(NO3)3 (T2) ?
|
||||||||
|
Answer:
Option (b) |
| 62. |
Select the increasing value of osmotic pressure of a solution prepared by dissolving 10 gram glucose (A), 10 gram urea (B) and 10 gram sucrose (C) in 250 ml. water.
|
||||||||
|
Answer:
Option (c) |
| 63. |
What will be the ratio of colligative property of equimolal solutions of glucose, NaCl and H2SO4 ?
|
||||||||
|
Answer:
Option (a) |
| 64. |
What is the correct order of osmotic pressure of equimolal solutions of KCl, H2SO4 and Glucose ?
|
||||||||
|
Answer:
Option (b) |
| 65. |
How much ml. kerosene required to prepare 5 liter 15%V/V kerosene solution in petrol ?
|
||||||||
|
Answer:
Option (c) |
| 66. |
What will be the %W/V when 200 gram urea dissolve in 5 lit. solution ?
|
||||||||
|
Answer:
Option (b) |
| 67. |
Calculate the solubility in mole fraction, for the CO2 at 298 K.(Partial pressure of CO2 = 2 × 10-8)(KH = 6.02 × 10-4 bar)
|
||||||||
|
Answer:
Option (b) |
| 68. |
Which of the following solution will be isotonic with 0.1 m NaCl solution ?
|
||||||||
|
Answer:
Option (c) |
| 69. |
Which is the correct presentation for degree of association and degree of dissociation ?
|
||||||||
|
Answer:
Option (a) |
| 70. |
One aqueous solution is freezed at -0.93°C temperature. At which temperature it will boil ?[Kf = 1.86°C kg/mole, Kb = 0.52°C kg/mole]
|
||||||||
|
Answer:
Option (c) |